Oostkamp
Ruddervoorde

Woensdag
7 juni 2017

62ste Sint-Elooisprijs op woensdag 7 juni​

FOCUS TV VERSLAG 07/06/2017

Naesen sterkste hazenwind 

De 62ste editie van Ruddervoorde Koerse was nog geen vijf kilometer onderweg, of de beslissende vlucht was al vertrokken. Veertien renners kozen op de razend lastige Hogeweg (vals plat door de velden, wind in de flank) het hazenpad en de rest zou ze pas 172 kilometer later terugzien. Met Jelle Wallays, Jasper De Buyst en Kris Boeckmans had Lotto-Soudal vooraan drie ijzers in het vuur, maar gewonnen spel hadden de mannen van de nationale loterij helemaal niet. Daarvoor was de kwaliteit van de rest van de kopgroep te groot met onder andere Sep Vanmarcke, Zico Waeytens, Jonas Rickaert en Rob Ruijgh. Het Quickstep Floors-trio Pieter Serry, Yves Lampaert en Laurens De Plus probeerde na drie ronden de scheve situatie alsnog recht te zetten, zonder veel succes evenwel. Vooraan bleven de veertien vluchters tot diep in de finale goed samenwerken terwijl de strakke wind er voor zorgde dat het peloton steeds verder verbrokkelde tot groepen, groepjes en enkelingen. Vanuit wat restte van het peloton slaagde Joeri Calleeuw er nog in om onder andere Jan Bakelants, Tom Van Asbroeck en Jens Debusschere achter te laten, op ruime achterstand op de kopgroep evenwel. Vlak voor het ingaan van de laatste ronde versnelde vooraan Lotto-Soudal kopman Jelle Wallays en enkel Lawrence Naesen (Veranclassic – AquaProtect) kon zijn wagonnetje aanhaken. Op vijfhonderd meter van de streep probeerde Wallays zijn medevluchter te verschalken, maar de jongere broer van Oliver Naesen was bij de les en vloerde Wallays overtuigend in de sprint met twee. De jonge Brit Harry Tanfield slaagde er nog in uit de kopgroep weg te rijden, naar een mooie derde plaats.

Nog minder dan een week en het is weer zover : Ruddervoorde Koers. Op onze facebookpagina kon je al het een en ander vernemen over de deelnemers, maar hier zetten we het nog even op een rijtje.

Wie mogen we allemaal verwelkomen op 7 juni ? Het is een indrukwekkend lijst geworden. Eerst en vooral de pechvogel van het jaar ! Sep Vanmarcke brengt zijn ploegmaat Tom van Asbroeck mee, en die twee van Cannoncale-Drapac kunnen al voor flink wat averij zorgen. Yves Lampaert kan dat ook, dat heeft hij in Gullegem nog maar eens bewezen. En de stier van Ingelmunster krijgt weer hulp, van Pieter Serry, en misschien ook nog van Laurens De Plus, beiden ferm gerodeerd in de Giro. Maar wie kan er voor de overwinning naast Lotto-Soudal kijken ? Met spurtbom Jens Debusschere, Kris Boeckmans die die perfect kan aantrekken voor de ex-Belgische kampioen, en met Jelle Wallays die niet alleen een koers hard kan maken, maar ook afwerken. Nog kandidaten ? Zico Waeytens van Sunweb, Jan Bakelants van AG2R, Laurens De Vreeze van Astana, of nog een snelle man als Michael Van Staeyen.
 

De ploegen zoals Sport.Vlaanderen-Baloise, de Waalse tegenhanger Veranclassic-Aqua Protect, Cibel-Cibon (met een megasterke Gianni Marchand), Tarteletto-Isorex met mentor Johan Museeuw, en Vastgoedservice-Pauwels Sauzen, zullen collectief sterk voor de dag moeten komen om de overwinning uit Protourhanden te houden. Ook de elite zonder contract en de beloften krijgen hun kans natuurlijk. Wij zijn benieuwd wat de jonge wolven van EFC-L&R-Vulsteke kunnen, of de ervaren ratten van Decock-Van Eyck-Devos Capoen. En tot wat de thuisrijders van de Brugse Velosport in staat zijn.
 

Het antwoord komt u woensdag te weten. Vanaf twaalf uur is er de voorstelling op de Markt, en om half twee start de wedstrijd voor dik 160 kilometer. Iets over kwart over vijf kennen we de opvolger van Mathieu van der Poel. ’s Avonds is er de receptie op het Savioplein (er zijn nog steeds kaarten te koop), en dat moet een echt feest worden, met een speciale DJ-set up ! Komt dat zien, komt dat zien !

 

 

De verhuis naar een datum begin juni heeft ons geen windeieren gelegd. Met 173 deelnemers, en Mathieu van der Poel als winnaar was de 61ste Sint-Elooisprijs niet alleen sportief een groot succes. Ook het VIP-gebeuren en de omkadering was weer af, dankzij de nieuwe schitterende locatie in Ridefort, café Burgerwelzijn, en Dominiek Savio. Het heerlijke lentezonnetje hielp natuurlijk ook.

Riddersport gaat graag verder op de ingeslagen weg. Naast een sportieve hoogdag, willen wij er een waar volksfeest van maken. Een kermiskoers moet een feest zijn voor iedereen, en in Ruddervoorde houden we dat principe zeker in gedachten.
Het bestuur is momenteel hard aan het werk om die ambitie waar te maken. Dat kan alleen dankzij de steun van vele sponsors, en dankzij het publiek, dat elk jaar massaal de weg naar Ruddervoorde vindt. Wij houden jullie via de website, en facebook op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Nieuwe toppers op de deelnemerslijst hopen we zo snel mogelijk bekend te kunnen maken.

 

Het bestuur

Achteraan : Roland Vandenheede, Filip Wybo, Filip Vande Velde, Koen Vanhove, Stefaan Wille, Kristof Vandewalle, Gino Vanwalleghem, Mathias Vandenheede, Jules Govaert 
Vlnr vooraan : Werner Verschaeve, Martin Buffel, Jeroen Sap, Virgil Eeckman, Geert Popelier.